Este extraordinar sa ai o greutate care sa te multumeasca si este si mai bine ca greutatea sa fie in limite acceptate, pentru a evita riscul de a face boli metabolice sau cardiovasculare. Nu este greu sa ajungi la greutatea ideala, insa trebuie sa eviti curele-soc deoarece, in acest caz, riscurile sunt mai mari decat beneficiile.
Greutatea in sine nu este un indicator fidel, dar corelata cu inaltimea, varsta, sexul, poate da unele informatii concrete. Exista indicele de masa corporala, pe baza caruia se poate face o clasificare simpla: subponderal, normal, supraponderal si obez.
Calculul indicelui de masa corporala (BMI) este simplu:
BMI = Greutate (Kg) / Inaltime2 (m2)
Trebuie retinut ca “greutatea ideala” este numai un concept. Cantarindu-ne pe parcursul unei zile putem constata ca desi ieri am atins-o, variatii ale acesteia sunt obisnuite, date fiind de ingestia de alimente, consumul si pierdea de lichide sau alte procese fiziologice.
Intrebarea, uneori stresanta, apare dupa ce am calculat: Ce fac sa am “greutatea ideala”?
Sunt cativa pasi usor de urmat, mai ales in situatiile care nu impun consultul unui medic specialist. O situatie concreta, des intalnita, este aceea cand constat ca sunt usor supraponderal (cu un BMI ≈25,...kg/m2). Ce este de facut:
1. Creste timpul si intensitatea efortului fizic zilnic
1. parcheaza masina mai departe de birou, ideal ar fi sa folosesti mijloacele de transport in comun,
2. evita folosirea ascensorului,
3. in locul partidei de sah din parc joaca tenis, fotbal, badminton,
4. dedica mai mult decat o zi pe saptamana activitatii fizice.
2. Urmareste cu atentie ce mananci si mai ales cand
1. evita rontaitul de biscuiti, saleuri la birou,
2. lasa prajitura de la pranz colegului,
3. consuma 2-3 litri de