Cercetătorii americani au creat un prototip al ochiului bionic, care ar putea reda vederea bolnavilor care orbesc treptat. Sursa: http://news.bostonherald.com
Dispozitivul poate fi implantat în spatele ochiului unui pacient şi transmite imagini creierului, prin intermediul unui nerv artificial, mai subţire decât un fir de păr, se arată în ediţia online a publicaţiei americane The Boston Herald.
Cercetătorii din cadrul Proiectului Implantului Retinal din Boston spun că tehnologia are şi limite.
Ochiul bionic nu-i va putea ajuta pe cei care suferă de glaucom şi nici nu perfecţionează capacităţile vizuale. Implantul nu funcţionează pentru cei care s-au născut orbi, deoarece este nevoie de un nerv optic cel puţin semi-funcţional.
Imaginile furnizate de acest dispozitiv către creier sunt îndeajuns de bune încât să le ofere orbilor o idee despre locul în care se află, pentru a se putea descurca în viaţa de zi cu zi.
Totuşi, cercetătorii speră ca în câţiva ani să îmbunătăţească ochiul bionic pentru ca pacienţii să poată recunoaşte spre exemplu, expresiile faciale ale unui interlocutor.
Acesta este primul ochi bionic, îndeajuns de mic şi de eficace, care ar putea fi folosit în medicină în următorii ani. La nivel internaţional există peste 22 de programe de cercetare pentru crearea unui ochi artificial.