Piata muncii din zona de vest a tarii - Cluj, Arad, Timisoara -, aflata intr-o perioada de efervescenta fara precedent, permite cresteri salariale mai mari decat in Bucuresti, remuneratiile pentru anumite profesii depasindu-le, deja, pe cele din Capitala.
In industriile in care majoritatea investitiilor recente s-au indreptat catre zona de vest a tarii - productie, IT sau retail - diferentele salariale intre Bucuresti si Cluj/Timisoara scad, iar unele functii sunt chiar mai bine platite in regiunea de vest. Salariile brute lunare pentru anumite posturi din orasele din vestul tarii ajung cu pana la 10% mai mari decat pentru posturi similare din Capitala.
“In anumite zone, problema nu se pune doar in functie de domeniul de activitate, ci si de nivelul posturilor. De exemplu, posturile “necalificate”, pe care fluctuatia este foarte mare si care se afla in regiuni unde potentialul de recrutare este scazut, pot fi remunerate mai bine decat in Capitala, unde exista mai multi potentiali candidati”, spune Ioana Tot, senior consultant ConsulTeam, partener Mercer pentru Romania.
Printre pozitiile care sunt mai bine remunerate in Cluj si in Timisoara decat in Bucuresti, se numara cele de manager de asigurarea calitatii sau vanzator in domeniul retail. Cei mai cautati specialisti de catre companiile din vest sunt, potrivit Ioanei Tot, inginerii, IT-istii si, odata cu dezvoltarea lanturilor de hipermarketuri, cei din retail. De asemenea, angajatorii din domeniul productiei se plang de lipsa specialistilor in ingineria mecanica.
“O casiera din zona de vest castiga cu 10% mai mult decat una din Capitala. Cu toate acestea, venitul anual - care include bonusuri, tichete de masa si costurile pentru masini - este, totusi, cu 6,5% mai mare in Bucuresti decat in restul tarii”, explica Oana Botolan, country manager al ConsulTeam.
De a