Indemnizatia bruta a unui deputat, de 6.343 RON. In conditiile in care din cei peste 300 de deputati de la sedinte lipsesc, sa zicem, aproximativ o suta, in locul carora semneaza colegii, rezulta o gaura de peste 12.000 RON pe sedinta. Or, in conditiile in care in fiecare saptamina ar avea loc doua sedinte de plen, valoarea totala a banilor extrasi, pe baza de semnatura, din bugetul Camerei Deputatilor, ar putea ajunge la 50.000 RON lunar. In total, 450.000 RON pe noua luni de sesiune parlamentara.
Absente nemotivate si prezente nejustificate
Era o zi de luni. 3 martie. Auzisem ca s-a deschis restaurantul si m-am prezentat pina la Camera Deputatilor cu scopul declarat de a lucra si, nedeclarat, de a face ce fac si deputatii, adica de a minca ieftin si a ma relaxa vreo doua ore pe fotoliile comode de pe holurile institutiei.
Asa am ajuns la nivelul P1, unde se afla intrarea la sala de plen si unde era o agitatie de nedescris. Undeva, chiar linga usa ce duce spre sala, exista citeva mese. Pe mese – ha, v-am prins! – nu e mincare, ci sint niste liste. Listele de pre¬zenta, pazite de angajati ai Camerei si pe care deputatii trebuie sa le iscaleasca, nominal.
Adica fiecare pentru el. Ei bine, pina si acest proces a ajuns sa faca parte din sistemul de rotunjire a veniturilor deputatilor, fiecare participare la sedinta fiind remunerata cu peste 120 de lei noi, cu conditia ca deputatul sa semneze cu minuta lui, deci sa fie prezent.
Cum, insa, nimeni nu sta sa verifice acele semnaturi, ba chiar mai mult, nimeni nu verifica cine pentru cine semneaza, e o moda printre deputati ca cei prezenti sa semneze pentru unul sau mai multi colegi absenti. Nu de alta, dar ar fi pacat sa se piarda acei 120 de lei. Noi, adica echivalentul a vreo 30 de euro. Mai ales ca prezenta nu presupune, sa ne intelegem, exercitarea vo