Curtea Constituţională a decis, ieri, că procurorii nu au voie să ancheteze foşti sau actuali miniştri care, în prezent, sunt deputaţi sau senatori, decât după ce obţin încuviinţarea parlamentului.
În ceea ce-i priveşte pe membrii guvernului care nu sunt parlamentari, aceştia pot fi urmăriţi penal pe baza avizului emis de preşedintele României. Decizia de ieri a Curţii îi pune din nou în dificultate pe procurori.
Aceştia au obţinut deja, în ianuarie, avizul preşedintelui Traian Băsescu pentru anchetarea a opt foşti şi actuali miniştri, dintre care patru sunt în prezent şi membri ai parlamentului. Este vorba despre deputaţii Adrian Năstase (fost premier) şi Miron Mitrea (fost ministru al transporturilor) şi senatorii Paul Păcuraru (ministrul muncii) şi Codruţ Şereş (fost ministru al economiei).
Avizele date de Băsescu pentru anchetarea acestor patru parlamentari, dintre care trei sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie, au fost practic anulate de Curtea Constituţională, care a considerat că procurorii trebuiau să ceară aviz nu de la şeful statului, ci de la Camera Deputaţilor, pentru Năstase şi Mitrea, şi de la Senat, pentru Păcuraru şi Şereş.
Prin urmare, anchetatorii trebuie să sesizeze acum parlamentul şi să obţină avizul acestei instituţii pentru anchetarea celor patru şi să procedeze la fel şi în cazurile viitoare, în care miniştri-parlamentari vor fi suspecţi de comiterea unor infracţiuni.
Procedura presupune ca procurorii să trimită parlamentului şi copii ale documentelor şi ale probelor existente în dosarele celor vizaţi. Aceste probe vor putea fi cunoscute, practic, şi de colegii senatorilor şi deputaţilor cercetaţi penal.
Curtea Constituţională nu a motivat încă această decizie, care reprezintă un răspuns la trei sesizări diferite, formulate de Senat, Camera Deputaţilor şi de pre