Cum isi vor plati preotii campaniile electorale? Calitatea de preot-candidat la alegerile locale nu contravine calitatii de duhovnic al unei comunitati? Care este raportul preotului concurent cu membrii laici ai parohiei care candideaza la randul lor în numele partidelor? Unii preoti-candidati spun ca biserica trebuie sa fie prezenta in luarea deciziilor la nivel local. Pe de alta parte, teologii sustin ca preotii trebuie sa ramana in biserici si sa se ingrijeasca de sanatatea spirituala a comunitatii.
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a decis, la ultima sedinta, ca preotiilor sa le fie permisa candidatura la functia de consilier local si consilier judeten. Pe de alta parte, Sfantul Sinod a mentinut embargoul impus preotilor in 2004 in ceea ce priveste implicarea in politica. Astfel, cu toate ca pot candida la o functie de consilier judetean sau local, preotii nu se pot inscrie in partide politice si nu pot candida la Primarie sau Parlament.
Slujitor si la Dumnezeu, si in administratie
Patriarhia considera ca preotii trebuie sa fie implicati in administratia publica. “O functie de consilier reprezinta prelungirea activităţii sale pastoral-sociale în viaţa comunităţii locale”, a declarat pentru Hotnews.ro, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei. El a explicat ca preotii care doresc sa candideze la alegerile locale, trebuie sa primeasca aprobarea Consiliului Eparhial al eparhiei de care apartin. In cazul in care este ales consilier local sau judetean, preotul nu este obligat sa aleaga intre parohia sa si functia dobandita, asa cum erau obligati sa aleaga preotii alesi primari pana in 2004. “Preotii isi vor pastra parohiile. Munca de consilier presupune prezenta la o sedinta pe saptamana de aceea nu exista nici un fel de incompatibilitate”, a mai declarat printele Constantin Stoica. Astfel, preotii vor fi pl