Consultantul Raluca Ene ofera detalii legate de trei teme pentru care cititorii si-au exprimat interesul: posibilitatile de finantare pentru universitati, pentru o cabana aflata intr-o statiune turistica si pentru deschiderea unei clinici de determinare a paternitatii.
Intrebare: Din locul in care ne aflam, un drum forestier conduce spre platoul muntilor Baiului, situat pe partea stanga a Vaii Prahova, in zona opusa Masivului Caraiman. Acesti munti, administrati de primaria orasului Busteni, beneficiaza de cai de acces bune si sunt strabatuti de mai multe drumuri forestiere si alpine practicabile.
Cu toate acestea, Muntii Baiului nu au beneficiat de nici un fel de investitii in domeniul turismului sau al practicarii sporturilor montane, si, aceasta, in conditiile in care zonele de pe malul drept al Prahovei, unde exista o infrastructura turistica bogata, sunt extrem de aglomerate, mai ales in week-end. In urma analizei pe care am facut-o, intentia noastra este de a investi intr-o cabana alpina de 3*** situata in Muntii Baiului, undeva la numai cativa kilometri distanta de noi.
Cabana va dispune de o capacitate de cazare de 20 locuri, precum si de posibilitati de servire a mesei.
Am dori sa aflam daca acest gen de investitie se incadreaza in unul din domeniile pentru care pot fi accesate fonduri structurale si de coeziune europene (mai ales ca proiectul va presupune si utilizarea resurselor alternative de energie, ca panourile solare, generatoarele de curent eoliene sau pompele de caldura).
Raspuns: Investitii in infrastructura turistica din statiunile balneo-climaterice indiferent de teritoriu – rural sau urban pot fi finantate prin Programul Operational Regional.
Constructia unei noi unitați de cazare nu reprezinta o activitate eligibila, programul finanțand doar modernizarea si extinderea structurilor de c