Proprietarii de terenuri care incendiaza resturile vegetale in scopul igienizarii de primavara, risca amenzi de zeci de mii de lei (sute de milioane de lei vechi), avertizeaza Agentia pentru Protectia Mediului (APM). "Miristile, stuful, tufarisurile sau vegetatia ierboasa nu pot fi arse fara acceptul autoritatii de mediu si fara informarea, in prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta. Mai mult, arderea miristilor si a resturilor vegetale este strict interzisa, daca nu se impune ca o masura de carantina fitosanitara, pentru prevenirea raspindirii unor boli sau daunatori specifici", se arata intr-un comunicat de presa al APM. Cei care nu respecta prevederile legale sint pasibili de amenzi cuprinse intre 3.000 si 6.000 lei, pentru persoane fizice si de la 25.000 la 50.000 lei, pentru persoane juridice.
La rindul sau, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Dunarea" Braila poate da sanctiuni cuprinse intre 1.000 si 2.500 lei, pentru arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deseurilor si altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii flacarilor la vecinatati.
In ciuda acestor prevederi legale, agricultorii braileni continua sa dea foc vegetatiei uscate pentru a-si elibera, ieftin si repede, terenurile in vederea araturilor de primavara. Asa s-a intimplat, duminica, de exemplu, pe o sola aflata intre localitatile Tudor Vladimirescu si Scortaru Vechi, unde buruienile ardeau pe zeci de metri patrati.
Proprietarii de terenuri care incendiaza resturile vegetale in scopul igienizarii de primavara, risca amenzi de zeci de mii de lei (sute de milioane de lei vechi), avertizeaza Agentia pentru Protectia Mediului (APM). "Miristile, stuful, tufarisurile sau vegetatia ierboasa nu pot fi arse fara acceptul autoritatii de mediu si fara informare