Guvernul a suplimentat fondul de rezerva cu 500 milioane lei la rectificarea din martie, iar ministrul Varujan Vosganian a explicat ca banii vor fi folositi pentru organizarea alegerilor. Potrivit legii finantelor, fondul trebuie sa fie alocat numai pentru "cheltuieli urgente sau neprevazute" aparute in timpul anului. Anul 2008 pare sa repete experienta din 2007 cand suma impartita din fondul de rezerva s-a apropiat de 2,5 miliarde lei, desi in bugetul aprobat prin lege de Parlament suma era de numai 128,7 milioane lei. Guvernul a reusit sa aiba la dispozitie o suma de aproape 20 de ori mai mare decat cea prezentata Legislativului datorita anularii unor cheltuieli ale ministerelor.
Cum a reusit guvernul sa imparta 2,5 miliarde lei in 2007, cand suma programata era de 20 de ori mai mica
Legea bugetului aprobata de Parlament pentru anul 2007 stabilea un fond de rezerva de 128,7 milioane lei. La atat a evaluat guvernul situatiile neprevazute sau urgente care ar fi putut aparea in 2007 si ar fi avut nevoie de finantare. La randul sau, fondul de interventie era de 1,2 milioane lei. Cu toate acestea, pe parcursul anului trecut, sumele din cele doua fonduri au crescut lunar si au ajuns sa totalizeze, la sfarsitul lunii decembrie, in jur de 2,5 miliarde lei. Mecanismul de alimentare a celor doua fonduri a fost creat prin legea finantelor publice. Actul normativ reglementeaza modul in care sunt majorate cele doua fonduri, precum si cazurile in care executivul poate recurge la acestea.
Astfel, atunci cand unele autoritati isi dovedesc neputinta sa cheltuiasca integral sumele programate prin buget sau cand, in baza unor dispozitii legale, destinatiile sumelor sunt modificate, banii intra in fondul de rezerva. In consecinta, fondul are surse permanente de majorare, iar decizia privind repartizarea acestora revine guvernului. Autoritatile