Privatizate pe sume infime, fabricile comuniste au ajuns rand-pe-rand valorificate doar pentru terenul de sub ele. Importam mai mult decat exportam, consumam mai mult decat producem. Guvernul se plange de aceste decalaje, in timp ce fabricile din tara dispar una dupa alta. In locul lor, se construiesc spatii comerciale, blocuri si cladiri de birouri. Numai in Bucuresti, valoarea terenurilor de sub fostele fabrici este intre 1,7 si 2 miliarde de euro.
“Constrangerile de mediu obliga intreprinderile industriale sa se mute in afara oraselor”, spune Radu Zilisteanu, purtator de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Cu toate acestea, “multe fabrici nu se mai relocheaza pentru ca nu mai este rentabil sa produca”, ne-a spus Alexandru Nitescu, reprezentantul companiei imobiliare Regata.
Rezidential si comercial
Sema Parc este unul din proiectele rezidentiale aflat pe terenul fostei fabrici Semanatoarea. “Primele doua cladiri de birouri, intinse pe 5 hectare, sunt aproape gata. In prima cladire se muta acum chiriasii, iar cea de la strada va fi ocupata in septembrie 2008. Tot atunci va incepe constructia centrului comercial pe 8 hectare, iar ansamblul rezidential este in proiectare. Va mai fi si a doua faza de ridicare a unor cladiri de birouri pe 6 hectare, finalizate in 2010”, ne-a spus Larisa Dinu, purtator de cuvant al proiectului.
“Complexului comercial Cora Militari este ridicat pe locul fabricii de lapte Miorita. Cei care cumpara, preiau doar teoretic un business, pentru ca practic ii intereseaza doar activele”, spune Zilisteanu. Mai mult, reteaua de magazine Kaufland si-a deschis primul magazin din Capitala pe locul fostei Fabrici de sapun Stela, in timp ce Bricostore a construit un centru comercial pe o parte din terenul Fabricii de Tigarete din Bucuresti.
Evenimentul Zilei Privatizate pe sume infime, f