Din cauza planurilor urbanistice, plantele sunt obligate să se adapteze situaţiei, şi nu întotdeauna în beneficiul lor pe termen lung, arată un nou studiu publicat de „LiveScience”. Dacă habitatul unei plante sau al oricărui alt organism este fragmentat - de trotuare sau drumuri în oraşe –, planta respectivă ar putea fi despărţită brutal de ceilalţi membri ai speciei ei, ceea ce face reproducerea mult mai dificilă. Ecologiştii de la Centrul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică (CNRS) din Franţa au studiat cum planta Crepis sancta îşi schimbă strategia de reproducere când în calea ei se interpune un trotuar.
C. sancta produce două tipuri de fructe, unele grele care cad pe pământ, lângă plantă, şi celelalte mai uşoare, fiind luate de vânt. Cercetătorii au comparat plantele care cresc în mici ghivece pe trotuarele din Montpellier, Franţa, cu cele care cresc în spaţii deschise în afara oraşului. C. sancta de trotuar produce mai puţine fructe uşoare decât cele de la periferie.
Studiul sugerează că plantele au fost practic obligate să favorizeze fructele mai grele pentru că au mai multe şanse de supravieţuire.
Cercetătorii au estimat că planta a avut nevoie de circa 12 ani sau 12 generaţii pentru a produce în special fructe grele. Dar în acest fel reuşesc doar să se izoleze şi să se dezvolte mai mult în ghivecele special amenajate. Deşi studiul s-a limitat doar la examinarea C. sancta, rezultatele s-ar putea aplica şi în cazul altor plante. (A.M.M.)
Din cauza planurilor urbanistice, plantele sunt obligate să se adapteze situaţiei, şi nu întotdeauna în beneficiul lor pe termen lung, arată un nou studiu publicat de „LiveScience”. Dacă habitatul unei plante sau al oricărui alt organism este fragmentat - de trotuare sau drumuri în oraşe –, planta respectivă ar putea fi despărţită brutal de ceilalţi membri ai speciei ei, ceea ce face reproducerea mult