» Societatile de investitii financiare (SIF-urile) asteapta de la cele mai mari doua banci din sistem, BCR si BRD, cote mai mari ale dividendelor aferente profitului net din 2007, comparativ cu anul trecut, potrivit declaratiilor reprezentantilor a patru SIF-uri.
Anul trecut dividendele acordate de BCR si BRD au reprezentat 55%, respectiv 40% din profitul net al bancilor pe anul 2006, in acest an asteptarile SIF-urilor vizeaza minimum 60%, respectiv 45% din profitul net pe 2007. Dividendele primite de SIF-uri anul trecut de la cele doua banci, BCR si BRD, au reprezentat intre 30 si 40% din profitul net al fiecarui SIF. Pentru acest an ponderea dividendelor de la BCR si BRD in profitul net al SIF-urilor ar putea sa creasca, in primul rand, pentru ca ambele banci au obtinut profituri-record, dar si pentru ca asteptarile SIF-urilor sunt mai mari.
BCR a realizat in 2007 un profit net consolidat, la nivelul grupului, de 924,8 milioane lei (276,5 milioane euro), in urcare cu 22,3% fata de anul anterior, performanta fiind una record, in pofida cheltuielilor mari cu restructurarea, care s-au cifrat la 102 milioane euro. Rezultatele BCR sunt calculate in sistemul international de raportare contabila (IFRS).
BRD a obtinut anul trecut un profit net consolidat de 932 milioane lei (279,5 milioane euro), in crestere cu 36% fata de anul 2006, pe fondul extinderii semnificative a retelei si al diminuarii riscurilor. Spre deosebire de BCR, rezultatele BRD sunt conforme cu standardele romanesti de contabilitate (RAS), fapt care face incomparabile cele doua rezultate. "Daca ar fi sa calculam separat eventuale cote ale dividendelor de la BCR si BRD, iar apoi sa cumulam aceste valori, cred ca abaterea ar fi una destul de mica, deoarece intre cele doua sisteme de contabilitate – IFRS si RAS – diferentele nu sunt foarte mari", a explicat Cristian Tudorescu,