„Foamea” de muncitori va creste spectaculos in Romania. Pentru urmatoarele trei luni, 43% dintre companii estimeaza ca vor face angajari, 49% isi vor mentine personalul la nivelul actual si doar 7% vor face concedieri.
In medie, „previziunea neta de angajare” pentru Romania (diferenta intre firmele care intentioneaza sa isi mareasca personalul si cele care doresc sa il reduca) este de 36%. Cu acest procent ne situam pe locul I intre tarile UE si pe locul doi in lume, dupa Singapore. Spre comparatie, India si Peru au procente egale cu Romania, Japonia are 22% si SUA 14%.
Vestea proasta pentru romanii care si-au facut planuri sa plece la munca in strainatate este ca, in tarile-gazda pentru majoritatea emigrantilor de la noi, intentia firmelor de a creste numarul de angajati este foarte mica. In Italia si Spania, la nivel national, previziunea neta de angajare pentru urmatoarele trei luni este de numai 1%, iar pentru zonele si sectoarele „traditionale” pentru muncitorii romani se prevad concedieri.
Astfel, in constructii, in Spania, previziunea neta de angajare este de -2%, pentru agricultura, in Italia, de -7%, pentru sudul Italiei, in ansamblu, de -2% s.a.m.d.
Cei mai vanati – muncitorii din constructii
Daca in majoritatea „tarilor vechi” ale UE, cele in care salariul mediu este de cel putin 1.000 de euro, nevoia de muncitori este modesta, in Romania piata fortei de munca sta sa explodeze. In sectorul constructii, de pilda, deficitul inregistrat acum este de peste 150.000 de salariati, iar previziunea neta de angajare este de 54%. Cresteri masive de personal se prevad in toate sectoarele: in industria extractiva – 49%; hoteluri si restaurante – 46%, comert – 41%; finante, asigurari, servicii imobiliare – 38%; transport, depozitare si comunicatii – 34%; industria prelucratoare – 33%, energie electrica, gaze si apa