Acestea sunt mai sănătoase pentru organism deoarece riscul de contaminare cu microbi şi paraziţi este mai mic. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Oamenii ar trebui încurajaţi sămănânce alimente produselocal, şi nu pe cele aduse de lamii de kilometri depărtare,deoarece sunt mai sigure pentruorganism. Riscul ca acestea să fiecontaminate cu microbi ori paraziţieste mai mic. În plus, alimentele realizatelocal pierd mai puţine vitamine şiminerale decât cele care au călătoritmult timp. Aceasta a fost una dintreconcluziile la care au ajuns experţiiinvitaţi la seminariile din cadrul unuiprogram despre siguranţa alimentară,ţinut săptămâna trecută în Ungaria.
Verificaţi originea alimentelor
Potrivit Organizaţiei Mondiale aSănătăţii (WHO) şi Organizaţiei pentruAlimentaţie şi Agricultură (FAO), bolilecare au legătură cu alimentaţia au cauzatcel mai mare număr al îmbolnăvirilor în întreaga lume. Statisticilearată că 70% din substanţele dăunătoare sănătăţii oamenilor ajung înorganism prin mâncare, 10% prin apăşi 20% prin aer.
Maria Kadlecikova, reprezentantulregional al FAO pentru Europa şi AsiaCentrală, a arătat în cadrul unuia dintreseminarii că este esenţial ca oamenii săverifice pe etichete care este origineaalimentelor pe care le consumă. „Şi nudoar producătorul este important, ci şicât a călătorit mâncarea, în ce condiţii afost transportată şi cum a fostcomercializată“, a specificat expertul.
În ultimul an, WHO şi FAO auraportat aproximativ 200 de incidenteprivind contaminarea unor produsealimentare. Statisticile făcute la nivelglobal au arătat că majoritateaproduselor au fost contaminate cumicrobacterii şi pesticide.
Orientaţi-vă spre alimentelede sezon
Pe lângă faptul că sunt lipsite deprospeţime, alimentele care călătorescmult timp sunt foarte bogate în conservanţi. În cazul fructelor şi al leg