Încetinirea activităţii în economia americană a afectat puternic cererea de produse "made in China", iar cele mai urâte viscole din ultima jumătate de secol au ridicat probleme Încetinirea activităţii în economia americană a afectat puternic cererea de produse "made in China", iar cele mai urâte viscole din ultima jumătate de secol au ridicat probleme transportatorilor de mărfuri pe mare. În aceste condiţii, surplusul comercial al Chinei a scăzut luna trecută nesperat de mult.
China a exportat, în februarie, cu 8,56 miliarde de dolari mai mult decât a importat. Scăderea este semnificativă în comparaţie cu un surplus comercial de 19,5 miliarde de dolari în ianuarie şi 23,8 miliarde de dolari cu un an în urmă. Dar economiştii spun, totodată, că aceste date pot fi influenţate de serbările Anului Nou din China şi că mai important este faptul că preţul produselor la poarta fabricii a crescut luna trecută în China cu 6,6%, aceasta fiind cea mai rapidă scumpire din ultimii trei ani, relatează Reuters, citând guvernul de la Beijing.
Preţul la poarta fabricii reprezintă sumele câştigate de cei din industria de prelucrare pentru produsele lor şi constituie un indicator-cheie al inflaţiei care se va reflecta asupra consumatorului. Inflaţia preţului de consum este estimată la 7,9% de analiştii intervievaţi de Bloomberg, ceea ce ar reprezenta un nivel-record pentru ultimii 11 ani. Datele oficiale privind indicele creşterii preţurilor de consum vor fi făcute publice astăzi.
Premierul Wen Jiabao a declarat, săptămâna trecută, în faţa parlamentarilor chinezi, că lupta cu inflaţia este pentru China prioritatea economică numărul unu în acest an. (Alexandra Diaconu)