EVZ vă prezintă un interviu şocant cu Octavian Foale, antrenorul Politehnicii Timişoara care, în 1985, a fost surprins în flagrant în timp ce încerca să aranjeze meciul cu FC Bihor. Sursa: Fotbal VestSursa: Fotbal VestSursa: Mediafax Foto
1 /.
În 1985, Octavian Foale, pe atunci antrenor principal la Poli Timişoara, a vrut să aranjeze meciul din deplasare cu FC Bihor contra unei sume fabuloase la acea vreme: 150.000 de lei.
În fotbalul românesc se vorbeş te parcă de când lumea de blaturi. Ceea ce se întâmplă acum, chiar dacă pare strident pentru că lucrurile nu mai sunt ascunse, nu diferă mult, în esenţă, de alte vremuri. În perioada interbelică, aranjamentele cu arbitrii, dar şi între echipe, se făceau într-o atmosferă boemă, la restaurantul „Mercur“. Existau şi excese (cazul rapidiştilor arestaţi după o semifinală cu Venus Bucureşti e celebru), dar în general miza nu era chiar atât de mare.
„Plevuşca“ - în plasă,„rechinii“ - liberi
După război, sportul a intrat într-o altă epocă, mult mai încrâncenată. Abuzurile comise de CCA-Steaua şi Dinamo, secundate apoi, în anii ’80, de Viitorul Scorniceş ti, Victoria Bucureşti şi Flacăra Moreni, au distrus destine, au viciat ierarhii şi au denaturat însăşi ideea de valoare. Din când în când, erau luaţi şi „prizonieri“.
Atunci când era arestat câte unul dintre cei care aranjau meciuri, autorităţile îl plimbau ca pe urs şi-l arătau ţării întregi, drept pildă. În plasă cădea însă „plevuşcă“, niciodată rechini mari. În anii ’70 au fost arestaţi şi condamnaţi câţiva arbitri. Au mai fost prinşi ceva conducători de cluburi de mâna a doua şi, uneori, jucă tori de duzină. La mijlocul anilor ’90, după Revoluţie, a mai fost celebrul caz „Trifina-Cănănău“, doi intermediari care încercaseră să „blătuiască“ nişte jucători la meciul de Divizia B dintre Poli Iaşi şi UTA. @