La două zile după demisia premierului Vojislav Koştuniţa, oficialii de la Bruxelles şi-au exprimat încrederea în victoria forţelor proeuropene la alegerile legislative anticipate care vor
La două zile după demisia premierului Vojislav Koştuniţa, oficialii de la Bruxelles şi-au exprimat încrederea în victoria forţelor proeuropene la alegerile legislative anticipate care vor avea loc în mai, în Serbia. "Sper cu adevărat că sârbii vor continua să dezvolte o relaţie profundă şi solidă cu UE", a afirmat Javier Solana, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă, subliniind că acest scrutin este o bună ocazie pentru ca poporul sârb să-şi aleagă viitorul.
Guvernul de la Belgrad a propus ieri alegeri legislative anticipate pe 11 mai, după decizia premierului Koştuniţa de a nu mai guverna cu partenerii proeuropeni, din cauza divergenţelor legate de independenţa Kosovo. Până la scrutinul din mai, Serbia se va confrunta însă cu o perioadă de blocaj politic, deoarece guvernul gestionează numai afacerile curente, în aşteptarea legislativelor.
Astfel, nu va putea fi semnat niciun acord cu Bruxelles-ul, care a făcut recent apel către Belgrad să-şi reafirme intenţia de a adera la UE. Serbia a parafat, dar nu a semnat încă, Acordul de Asociere şi Stabilizare, primul pas către aderare.
La legislative, sârbii vor fi chemaţi din nou să se pronunţe pentru sau împotriva UE, deşi au făcut deja acest lucru, într-o oarecare măsură, la alegerile prezidenţiale din februarie, desemnându-l câştigător pe prooccidentalul Boris Tadici, în faţa ultranaţionalistului Tomislav Nicolici.
De mai mulţi ani, Serbia este împărţită între proeuropeni şi naţionaliştii eurosceptici, iar legislativele anticipate riscă să confirme diviziunea ţării în două blocuri cu forţe egale. Koştuniţa s-ar putea afla din nou în poziţia de arbitru şi va putea decide orientarea ţării sal