» In anul in care cercetarea romaneasca are cel mai mare buget de dupa 1989, 0,7% din PIB, liderul sindicalistilor din cercetare-proiectare a intrat in greva foamei, acuzand ca banii cei multi se scurg numai la "baietii destepti".
» Autoritatile recunosc ca Romania inca sta prost la capitolul cercetarii, dar cred ca a intrat pe drumul cel bun. Pretul: banii nu mai ajung la toti, ci la cei care merita.
"Situatia cercetarii a ajuns la limita in aceasta guvernare care a distrus tot ce am incercat sa cream si a potentat jaful facut de o clica universitara care acopera tot spectrul politic", spune Radu Minea, liderul Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare. Minea a intrat in greva foamei, in fata Palatului Cotroceni, scarbit de Pactul pentru Educatie care nu da doi bani pe cercetare si satul sa vada cum banii din ce in ce mai multi acordati de la buget cercetarii se scurg "doar la cine trebuie, oriunde, numai la cercetatori nu".
Laudandu-se cu un buget-record pentru cercetare, de 0,7% din PIB, Anton Anton, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare stiintifica (ANCS), ii da o replica dura lui Radu Minea: "Domnul Minea minte. Banii cercetarii sunt dati in baza unei competitii la care a participat si a castigat si dumnealui. Faptul ca acum are dificultati in realizarea acestor proiecte este problema lui. M-am saturat ca unii sa spuna mereu ca toti sunt hoti". Cercetator la Institutul National de Fizica Laserelor, Plasmei si Radiatiilor, Radu Minea recunoaste ca a castigat cu diferite echipe finantari pentru trei proiecte de cercetare.
Presedintele Anton Anton e de acord ca inca stam prost la cercetare, dar nu tot asa de prost ca in anii trecuti: "Suntem tot ultima tara europeana la cercetare, dar nu mai suntem fara speranta. Nu suntem Finlanda, nu l-am prins pe Dumnezeu de picior, dar am inceput sa fu