Ministerul economiei si finantelor a dat unda verde programului de finantari nerambursabile pentru sustinerea competitivitatii economiei, adaugand contributia Guvernului la fondurile europene si impartind in cinci suma totala.Romania va primi in urmatorii sase ani fonduri europene nerambursabile in valoare de 2,5 miliarde euro destinate sustinerii competitivitatii economiei sale, care vor finanta in special proiectele firmelor mici si mijlocii cu activitati in cinci domenii principale.
Programul "Cresterea Competitivitatii Economice", care va aloca in final suma de 3 miliarde euro, va include si finantare de la bugetul statului si de la bugetele locale, insa 85% din contributii sunt bani europeni.
Cea mai mare parte a fondurilor (90%) sunt destinate companiilor private, insa se vor acorda finantari si unor institutii publice. Injectarea banilor europeni in economia romaneasca sustine si imbunatatirea performantelor economiei romanesti, spune Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor.
Absorbtia fondurilor comunitare este indispensabila pentru atingerea nivelului de 40% al veniturilor bugetare in Produsul Intern Brut (PIB), atingerea obiectivului de crestere economica si reducerea deficitului fiscal", spune Vosganian. In plus, de absorbtia fondurilor depinde convergenta reala de 20.000 euro/locuitor in anul 2020, stoparea dinamicii cursului de schimb, precum si reducerea deficitului de cont curent pana la 10% din PIB in 2011, pe baza cresterii competitivitatii, a spus Vosganian, care a precizat ca "tinta de curs de 3,55 lei/euro pentru finalul anului 2008 depinde si de capacitatea de a absorbi fluxul finantarilor europene". In acest an programul prevede alocarea unei transe nerambursabile de aproape 800 de milioane de euro din suma totala acordata de UE.
"Obiectivul pentru 2008 este atragerea unor fonduri e