Printre domeniile de activitate care vor absorbi cel mai important număr de salariaţi se numără construcţiile, sistemul bancar, dar şi cel al industriei extractive. Pe o piaţă a forţei de Printre domeniile de activitate care vor absorbi cel mai important număr de salariaţi se numără construcţiile, sistemul bancar, dar şi cel al industriei extractive.
Pe o piaţă a forţei de muncă autohtonă caracterizată printr-o lipsă acută de personal în majoritatea domeniilor de activitate, peste 40% din angajatori se gândesc să treacă la angajări masive în următoarea perioadă de timp.
Sectoarele în care se înregistrează cea mai mare cerere sunt construcţiile, sistemul bancar şi cel al asigurărilor. De asemenea, industria extractivă şi comerţul sunt alte domenii în care se resimte o lipsă acută de forţă de muncă calificată.
În total, previziunea netă de angajare pentru trimestrul doi al anului în curs atinge un nivel important de 36%. Potrivit Studiului Trimestrial Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă, dintre cele 841 de companii intervievate, 43% intenţionează să-şi sporească numărul angajaţilor, în cursul trimestrului următor. Pe de altă parte, doar 7% din angajatori se aşteaptă la o scădere a activităţii de angajare, în timp ce 49% din ei nu anticipează nicio schimbare.
Chinezii şi moldovenii vor lucra în construcţii
Industria care va crea cele mai multe locuri de muncă în perioada imediat următoare este, bineînţeles, cea a construcţiilor. Companiile din domeniu estimează majorarea gardului de angajare de personal cu până la 54%.
Problema se pune însă dacă vor şi avea de unde să absoarbă forţa de muncă de care au nevoie, în condiţiile în care se ştie deja că sectorul suferă de un deficit acut de personal. Singura soluţie va fi orientarea către alte ţări în care salariile sunt încă mult sub