Un studiu finanţat de guvernul Austriei ne recomandă creşterea defrişărilor cu mai mult de jumătate decât în prezent Cei mai mari prelucrători de lemn din România vin din Austria.
Un studiu finanţat de guvernul Austriei ne recomandă creşterea defrişărilor cu mai mult de jumătate decât în prezent
Cei mai mari prelucrători de lemn din România vin din Austria. Din întâmplare, tot o firmă din Austria face evaluarea pădurilor româneşti. Austroprojekt spune că lucrează pentru Ministerul român al Agriculturii, dar oficialii de la Bucureşti neagă.
Firma austriacă Austroprojekt lucrează la un studiu referitor la "Silvicultura şi industria forestieră din România", iar printre recomandările preliminare ale acestuia se numără majorarea volumului anual al tăierilor din pădurile româneşti la 27 milioane de metri cubi anual, faţă de 16-17 milioane în prezent.
Federaţia pentru Apărarea Pădurilor atrage atenţia asupra faptului că o asemenea concluzie ar avea ca efect dispariţia pădurilor destinate exploatării în următorii cinci ani. În schimb, firmele care lucrează în domeniu ar avea numai de câştigat ca urmare a majorării cantităţii de materie primă la care ar avea acces.
Federaţia susţine că firma austriacă a fost desemnată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România, iar finanţarea a fost realizată prin Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. Alexandru Florea, consultant în cadrul Austroprojekt, confirmă că există un contract între societatea austriacă şi Ministerul Agriculturii.
Oficialii de la Agricultură neagă însă orice implicare. Dănuţ Iacob, directorul direcţiei de management forestier din cadrul Ministerului Agriculturii, susţine că "este un studiu finanţat de guvernul Austriei şi este derulat prin intermediul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Pur şi simplu ei au zis că vor să facă