Conform Vaticanului, păcatele „erei globalizării“ includ fapte ca poluarea Terrei, avortul, dar şi „experimentele ştiinţifice ce ridică dubii de natură morală“. Sursa: Reuters
Biserica Catolică a revizuit lista celor şapte păcate capitale ale omenirii, adăugând şapte noi fapte care, „în era globalizării implacabile“, pot duce muritorii direct în iad după obştescul sfârşit, informează „L’Osservatore Romano“, oficiosul Vaticanului. Prima extindere a listei păcatelor elaborată de Sfântul Scaun după mai bine de 1.300 de ani de la sistematizarea celor şapte păcate de moarte - realizată de Papa Gregorie cel Mare în secolul al VI-lea - aduce o nouă dimensiune a încălcării dorinţei divine.
„Dacă păcatele de ieri aveau mai degrabă o dimensiune individualistă, astăzi ele au o greutate, o rezonanţă care este mai mult socială decât individuală“, a explicat monseniorul Gianfranco Girotti, şeful Penitenţ ieriei apostolice, unul dintre cele trei tribunale ale Bisericii Catolice, care se ocupă de chestiunile ce ţin de conştiinţă. Deşi este un moment marcant în istoria catolicismului, iniţiativa Vaticanului nu este prima adaptare a dogmei catolice la viaţa contemporană. Anul trecut, Biserica Catolică a elaborat un set de porunci pentru şoferi între care apar drept păcate consumul de alcool şi agresivitatea la volan.
LEGILE LUI DUMNEZEU
Păcate capitale, păcate strigătoare la cer şi păcate străine
Păcate capitale ale omenirii în cultul catolic sunt faptele care, nemărturisite şi neabsolvite prin confesiune, fac ca sufletul păcătosului să ajungă direct în iad imediat după moarte, fără ca acesta să mai aibă vreo şansă de a-şi schimba soarta la Judecata de Apoi.
Lenea, mândria, lăcomia, desfrânarea, avariţia, mânia şi invidia erau, până la începutul acestei săptămâni, trăsăturile de la care izvorau întotdeauna în