Sute de crescători de animale au protestat ieri în faţa sediilor principalilor procesatori din ţară, nemulţumiţi de diferenţele mari dintre preţul de achiziţie al laptelui şi preţul final plătit de consumatori.
Proteste s-au desfăşurat în mai multe locuri din ţară, unde marii procesatori de lapte au fabrici de prelucrare: fabrica La Dorna din Dorna, la Danone - Bucureşti, la Tnuva - Popeşti Leordeni, la Hochland - Sighişoara, la Albalact din Alba-Iulia şi în judeţul Cluj, la sediul firmei Friesland, din comuna Baciu.
Sute de oameni au luat parte la aceste mişcări de protest.
Fluierând şi agitând tălăngi, ei au afişat pancarte cu inscripţiile „Vrem un preţ corect!“, „Vrem bani pentru munca noastră!“, „Vrem să ne plătiţi corect laptele!“. Protestatarii au arătat că, în calitate de producători de lapte, fermierii primesc în medie de la procesatori un leu pe litrul de lapte, în timp ce în supermarketuri, acesta costă de la 3,5 lei în sus. Crescătorii de animale spun că nu le ajung banii nici măcar pentru furaje, care costă un leu kilogramul, iar statul subvenţionează doar cu 0,7 lei pe kilogram.
Patronatul din industria laptelui a susţinut luni, într-un comunicat, că preţul materiei prime poate fi stabilit numai prin negociere între procesatori şi furnizori, şi nu la nivel colectiv, împreună cu sindicatele, arătând, totodată, că o majorare a preţului de achiziţie al laptelui ar scumpi produsele lactate în magazine. Sute de crescători de animale au protestat ieri în faţa sediilor principalilor procesatori din ţară, nemulţumiţi de diferenţele mari dintre preţul de achiziţie al laptelui şi preţul final plătit de consumatori.
Proteste s-au desfăşurat în mai multe locuri din ţară, unde marii procesatori de lapte au fabrici de prelucrare: fabrica La Dorna din Dorna, la Danone - Bucureşti, la Tnuva - Popeşti Leordeni, la Hochland - Sighişoara, la Albala