Braila este pe cale sa dea cu piciorul la 220 de miliarde de lei vechi, fiindca reprezentantii Inspectoratului Scolar nu au trimis in timp util ministerului de resort o situatie cu fondurile necesare unitatilor de invatamint. Ieri, la Ministerul Educatiei s-au centralizat toate solicitarile transmise de inspectoratele scolare din tara, iar Braila nu trimisese nimic.
Solicitarea ministerului a fost transmisa inspectoratelor pe 27 februarie, iar termenul limita era 10 martie. Se cereau toate cheltuielile necesare a fi facute in scoala, pe capitole, adica Inspectoratul trebuia sa completeze o macheta cu toate cererile scolilor, pentru toate capitolele bugetare.
La nivel national, Ministerul Educatiei vrea sa aloce scolilor, in 2008, 13.000 de miliarde lei vechi pentru investitii in infrastructura.
Din acesti bani s-au alocat deja 1.574 de miliarde lei vechi prin HG 94/2008. Banii erau destinati sa acopere cheltuielile angajate in 2007 pentru definitivarea investitiilor aflate in curs de derulare, respectiv constructia de campusuri scolare, consolidari, reabilitari si reparatii capitale ale unitatilor de invatamint.
MECT a mai solicitat tuturor inspectoratelor sa formuleze cererile catre minister pentru a deschide, in regim de urgenta, liniile de finantare, pentru a distribui direct prin inspectoratele scolare, care vor gestiona alocarea de fonduri, 6.350 de miliarde lei vechi. Banii sint destinati investitiilor noi - microstatii de epurare, utilitati, constructia de campusuri si scoli de arte si meserii. Pentru cheltuielile pe investitiile aflate in derulare, MECT va aloca peste 5.000 de miliarde de lei vechi consiliilor locale, dar tot prin intermediul inspectoratelor. Braila are repartizate astfel aproape 221 de miliarde de lei vechi, dar nu a solicitat, deocamdata, nici un leu.
Criteriile care au stat la baza sta