Ministrul Muncii şi cel al Finanţelor nu sunt de acord cu modificarea legislaţiei pensiilor private obligatorii, în vederea asigurării unui randament minim egal cu rata inflaţiei, înainte de începerea funcţionării sistemului.
Ministrul Muncii şi cel al Finanţelor nu sunt de acord cu modificarea legislaţiei pensiilor private obligatorii, în vederea asigurării unui randament minim egal cu rata inflaţiei, înainte de începerea funcţionării sistemului. Potrivit lui Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, această modificare ar reprezenta o reglementare excesivă şi o forţare a sistemului. De aceeaşi părere este şi preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, care a declarat ieri, la un seminar organizat de Mediafax că în prezent cadrul legal este bine pus la punct şi stabil. “Modificarea legislaţiei în acest domeniu trebuie să ţină cont de comportamentul în funcţionare a sistemului de pensii private într-un interval de timp şi va viza îmbunătăţirea acestuia şi eliminarea posibilelor deficienţe”, susţine Oancea.
REGLEMENTARE. Preşedintele CSSPP afirmă că fondul de garantare a pensiilor private va fi funcţional până la sfârşitul acestui an. Scopul acestuia este protejarea drepturilor participanţilor şi a beneficiarilor sistemului de pensii private obligatorii. Referindu-se la pensiile de stat, Vosganian a declarat că în 2009 pensiile în România vor ajunge la un nivel de 66%-70% din salariul mediu net, indexarea acestora, în afara corelărilor cu salariul mediu, nu va ma fi sustenabilă pentru buget în anul viitor.
Potrivit ministrului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru (foto), cea mai mare problemă pe care noul sistem de pensii private o va avea în viitor este legată de evoluţia demografică, România continuând să aibă astfel de probleme în următorii 2