» Cu o strategie nationala care isi doreste sa atace fara drept de apel problemele invatamantului, dar care va fi gata abia peste 18 luni, Pactul de la Cotroceni pare un pas mic pentru educatie si unul mare pentru campania electorala a semnatarilor.
» Initiatorii Pactului recunosc ca nu exista garantii ca partidele sa puna in practica strategia pentru care s-au angajat. Sindicatele isi scot deja ochii: unul iese in strada, altul sustine Pactul, restul il privesc ca pe o idee frumoasa.
Pactul pentru educatie este privit atat de initiatorii sai, cat si de semnatari ca un prim pas pentru reforma reala a invatamantului romanesc. El este insa facut pe ultima suta de metri a unui mandat politic, in prag de campanie electorala si nu exista garantia ca partidele semnatare se vor tine de cuvant peste 18 luni, cand Strategia de aplicare a acestui Pact va fi gata. Viitorul coordonator al strategiei pentru educatie, Mircea Miclea, pare optimist: "stiti cum e, doua lucruri sunt sigure in viata: moartea si taxele. Pana acum Romania nu a avut acceptul tuturor partidelor politice decat pe acte venite din afara, de la NATO sau UE. Este prima data cand semneaza un angajament intern, neimpus de nimeni". Fostul ministru al Educatiei crede ca semnatarii sunt obligati ca peste un si jumatate, cand Strategia va veni cu solutii reale pentru frumosul 6% din PIB pentru Educatie, sa le implementeze macar "la nivel minimal": "Vor fi presati de toata lumea si cred ca vor respecta ce au semnat si de tea-ma. Altfel vor fi pusi intr-o lumina proasta, de oameni care nu respecta ce au semnat".
Analistul politic Cristian Pirvulescu e de parere ca semnarea Pactului de catre toate partidele politice "nu este nici o garantie. Unii l-au semnat si apoi l-au si criticat. A fost un exercitiu politic, chiar daca au dat curs unui semnal de alarma. Dincolo de acest Pact, e