Raportul "Bucuresti, un dezastru urbanistic", prezentat de Asociatia "Salvati Bucurestiul", atrage atentia ca unele case de patrimoniu sunt distruse sau lasate intentionat in paragina, la presiunea dezvoltatorilor imobiliari care sunt interesati de terenurile de sub ele. Documentul subliniaza faptul ca traficul din Capitala devine tot mai putin suportabil, in conditiile in care densitatea populatiei este de 9.009 locuitori pe kilometru patrat, iar spatiile verzi se reduc de la an la an. Potrivit datelor din raport, numarul persoanelor care sufera de afectiuni respiratorii, din cauza poluarii, a crescut alarmant.
In Bucuresti traiesc 9.009 de locuitori pe kilometru patrat, sustin autorii raportului, in timp ce Berlinul are numai 3.905 locuitori pe kilometru patrat, Viena - 3.850 iar Budapesta - 3.674.
"Se considera ca nivelul de la care confortul social scade acut este de 3.500 locuitori pe kilometru patrat. Cu toate acestea, in Bucuresti se acorda in nestire autorizatii de constructie in locuri deja suprapopulate. Orice teren liber este vinat, fie pentru parcare, spatiu verde sau loc de joaca pentru copii", arata raportul "Bucuresti, un dezastru urbanistic".
Autorii raportului sustin ca din cele 3.500 de hectare de spatii verzi inregistrate in Bucuresti in 1989, in 2007 au mai ramas doar 1.500 de hectare. Aceasta din cauza ca legislatia ar permite schimbarea destinatiei spatiilor verzi in spatii constructibile, iar Planul Urbanistic Zonal (PUZ) poate fi schimbat in urma unei initiative private si nu doar de autoritatea locala. In replica, repreyentantii Primariei Capitalei au declarat pentru HotNews.ro ca indicele de spatiu verde public la o populatie de 1.924.959 locuitori, cat inregistreaza Municipiul Bucuresti, conform statisticilor oficiale, este de 16,38 mp/cap locuitor.
Trafic intens
Specialistii de la "Aso