De la Roma la Ciudad de Mexico sau sudul Statelor Unite, comunităţile religioase de pe întreg globul se arată din ce în ce mai îngrijorate de efectele poluării asupra omenirii, considerând că De la Roma la Ciudad de Mexico sau sudul Statelor Unite, comunităţile religioase de pe întreg globul se arată din ce în ce mai îngrijorate de efectele poluării asupra omenirii, considerând că goana după bani şi bunuri materiale îndreaptă planeta către un dezastru ecologic.
Indienii din SUA, Canada şi Mexic şi-au invocat zilele trecute divinităţile pentru a vindeca Terra, îmbolnăvită de abuzurile făcute de om de-a lungul secolelor, în cursul unei ceremonii la Palenque, oraş maya din Chiapas, în estul Mexicului. Cinci şamani mayaşi îmbrăcaţi în lungi tunici albe au condus în faţa piramidei Pakal, giuvaier al sitului arheologic din Palenque, ceremonia Răsăritului Soarelui, care marchează începutul unui nou ciclu agricol.
"Suntem foarte îngrijoraţi, pentru că Terra-mamă este bolnavă şi uneori boala este incurabilă", a spus după ceremonie şamanul Kuyum Garcia. Întâlnirea popoarelor indiene pentru a vindeca Terra-mamă vrea să readucă în atenţie tradiţiile ancestrale indiene în materie de mediu, uitate de secole, pentru a le integra în politicile actuale. Frances Pluett, membru al unei etnii din nordul Canadei, regretă că indienii au uitat "modul lor secret de a trăi în armonie cu pământul".
Tot pe continentul american, în sudul SUA, 40 de lideri ai bisericii baptiste au creat o mişcare evanghelică preocupată de fenomenul încălzirii globale. "Vremea umilinţei noastre în faţa creaţiei lui Dumnezeu a trecut", se arată în manifestul mişcării, conduse de preşedintele Convenţiei Baptiste Sudice, reverendul Frank Page. Biserica baptistă este a doua ca mărime din SUA, după cea catolică, având 16 milioane de credincioşi.
"Noi primi