Fondul de garantare a pensiilor private va incepe sa functioneze pana la finele acestui an, potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Din acest fond urmeaza sa fie acoperite contributiile la fondurile de pensii care ar ajunge in situatia sa nu mai poata acoperi nici macar valoarea acestora. Potrivit legii, fondurile de pensii nu pot da faliment, ci numai administratorii acestora. Fondul este alimentat din banii administratorilor de fonduri de pensii.
Primele contributii urmeaza sa fie in valoare de 1% din capitalul social al fondurilor, a declarat Oancea, prezent la un seminar organizat de Mediafax pe tema pensiilor. Apoi, administratorii urmeaza sa contribuie la fond cu un procent din valoarea activelor nete administrate, valoarea acestuia urmand sa fie stabilita de specialistii Comisiei.
Lupta pe randamentul minim
Garantarea unui randament minim la fondurile de pensii autorizate pe Pilonul II ar fi o suprareglementare, a declarat, ieri, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. „A porni din start cu reglementari suplimentare, fara sa existe idei despre deficiente, mi se pare o greseala. Sa lasam piata sa functioneze“, a spus Vosganian. In acelasi timp, seful CSSPP a afirmat ca o eventuala modificare a legilor care reglementeaza pensiile private ar trebui facuta dupa ce acestea vor functiona o perioada de timp si nu la presiunea unor entitati.
Evenimentul Zilei Fondul de garantare a pensiilor private va incepe sa functioneze pana la finele acestui an, potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Din acest fond urmeaza sa fie acoperite contributiile la fondurile de pensii care ar ajunge in situatia sa nu mai poata acoperi nici macar valoarea acestora. Potrivit legii, fondurile de pensii nu pot da falime