Din luna aprilie, se renunţă, după 2 ani, la prescrierea medicamentelor după denumirea comună internaţională
La unele medicamente, coplata pacientului ar putea creşte şi de 10 ori
De la începutul lunii aprilie, se schimbă modul de prescriere a medicamentelor compensate şi gratuite. Prevederea apare în contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale în sistemul asigurărilor de sănătate pe anul 2008. Practic, prevederea înseamnă întoarcerea în anul 2005. Astfel, medicamentele nu vor mai fi prescrise după denumirea comună internaţională, adică substanţa activă a unui produs, ci după denumirea comercială.
Această decizie, anunţată şi de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a venit pe fondul „neînţelegerilor” cu importatorii şi distribuitorii privind modificarea preţurilor la medicamente în funcţie de creşterea valutei în raport cu leul. Astfel, explicaţia ministrului privind faptul că ţine preţurile pe loc pentru binele bolnavilor a fost contracarată cu ideea că prescrierea pe denumire comercială ar putea duce la o coplată mai mare din partea pacienţilor.
Casa de Asigurări de Sănătate decontează tot preţul de referinţă
Casa de Asigurări de Sănătate nu va pierde nici un leu, deoarece decontarea medicamentelor compensate prescrise către farmacii se face la un preţ prestabilit, adică la preţul de referinţă pentru respectiva clasă de produse. Astfel, susţin unii farmacişti, la cele mai prescrise medicamente compensate, cele pentru afecţiuni cardiace şi hipertensiune arterială, coplata pacientului ar putea creşte de exemplu pentru 1 medicamente de la 0,79 lei la 9,90 lei. Practic, diferenţa de coplată poate creşte şi de 10 ori. Este posibil ca la alte clase de medicament diferenţele suportate direct de bolnav să fie şi mai mari. În cazul unui alt medicament, coplata pacientului ar putea creşte de la 5,60 lei la aproximativ 27 lei. La un