Valoarea fuziunilor si achizitiilor din sectorul mondial de petrol si gaze s-a ridicat anul trecut la 154 miliarde dolari (aproape 100 mld. euro), in scadere usoara fata de 2006, in principal din cauza trendului ascendent al pretului titeiului, scrie Financial Times, citand un studiu realizat de firma de cercetare John S. Herold si Standard Chartered.
Cercetarea arata ca pretul platit pentru rezervele de petrol si gaze s-a mentinut aproape de nivelul din 2006, desi cotatia titeiului pe bursele de marfuri a urcat cu 55%. Conform studiului, anul trecut, cel mai mare cumparator din sectorul petrolier a fost grupul rusesc Rosneft, care a cheltuit 22 miliarde dolari (14,2 mld. euro) pentru a prelua, la licitatie, activele detinute de compania falimentara Yukos.
Rosneft, controlat de statul rus, era si unul dintre principalii creditori ai Yukos, de la care avea de incasat peste noua miliarde dolari. Cel mai mare cumparator european a fost anul trecut grupul italian ENI, al patrulea ca marime din Europa, care a cheltuit cu achizitiile in domeniu 13 miliarde dolari (8,4 mld. euro).
Principala achizitie a fost divizia de explorare si productie a Dominion Resources, a doua companie ca marime din Statele Unite, valoarea tranzactiei fiind de 4,8 mld. dolari (3,1 mld. euro).
integral in Business Standard Valoarea fuziunilor si achizitiilor din sectorul mondial de petrol si gaze s-a ridicat anul trecut la 154 miliarde dolari (aproape 100 mld. euro), in scadere usoara fata de 2006, in principal din cauza trendului ascendent al pretului titeiului, scrie Financial Times, citand un studiu realizat de firma de cercetare John S. Herold si Standard Chartered.
Cercetarea arata ca pretul platit pentru rezervele de petrol si gaze s-a mentinut aproape de nivelul din 2006, desi cotatia titeiului pe bursele de marfuri a urcat cu 55%. Conform studiul