Bancile centrale din Statele Unite si Europa au demarat un nou plan pentru a detensiona sistemul bancar international, cea mai importanta masura fiind influxul de capital in valoare de 200 de miliarde de dolari facuta de Fed. Bursele au crescut ca urmare
Banca centrala americana (Fed) isi continua masurile prin intermediul carora incearca sa evite prabusirea bancilor comerciale, efectuand o injectie de lichiditate de 200 mld. dolari (129,2 mld. euro), menita sa ridice nivelul de lichiditate pe o piata grav afectata de criza subprime.
Liniile de credit acordate de catre Fed vor fi garantate de catre banci prin intermediul instrumentelor financiare bazate pe ipoteci, in categoria acestora intrand si o serie de active care, in mod obisnuit, nu sunt acceptate de banca centrala drept garantii.
Incertitudinile privind situatia reala a creditelor subprime au determinat o mare parte a investitorilor sa respinga aceste instrumente, care au devenit astfel aproape imposibil de tranzactionat, scrie cotidianul de business The Wall Street Journal.
Prin acceptarea unor astfel de obligatiuni garantate cu credite ipotecare, Fed spera sa determine o crestere semnificativa a preturilor acestora, care ar permite bancilor comerciale sa acorde credite ipotecare cu rate scazute ale dobanzii.
Miscarea Fed a adus un nou val de optimism in randul investitorilor, contribuind la o crestere puternica atat a burselor nord-americane, cat si a celor europene. Sedinta de tranzactionare care a urmat anuntului Fed a condus la o apreciere de 3,6%, pana la 12.156,81 de puncte, a indicelui american Dow Jones Industrial Average, care a recuperat astfel pierderile suferite in sedintele precedente.
La Londra, indicele FTSE 100 a incheiat sedinta de tranzactionare in crestere cu 1%. Infuzii de lichiditate substantiale au anuntat si Banca Centrala Europeana, Ban