Născut la Sărmaş în judeţul Cluj, Ovidiu Iuliu Moldovan a fost mereu foarte mândru de originea sa ardelenească şi a avut mereu nostalgia locurilor natale. Dar destinul său artistic l-a adus în rândul marilor nume de actori români, parte dintr-o generaţie care, în ciuda vremurilor potrivnice, a făcut istorie în teatru şi film.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa profesorilor A. Pop Marţian şi Octavian Cotescu, apoi a fost timp de patru ani actor al Naţionalului timişorean, după care a rămas artistul unei singure instituţii: Teatrul Naţional din Bucureşti, al cărui societar de onoare este. A urcat pentru ultima dată pe această scenă pe 15 ianuarie 2008, în spectacolul „Trecut-au anii” după Mihai Eminescu.
Memorabile rămân personajele întruchipate de Ovidiu Iuliu Moldovan: Caligula din spectacolul „Caligula” de A. Camus, Gelu Ruscanu din „Jocul Ielelor” de Camil Petrescu, Oswald din „Regele Lear” de W. Shakespeare, Antonio din „Furtuna” de W. Shakespeare, Orsino din „A douăsprezecea noapte” de W. Shakespeare, Iason din „Medeea” de Seneca, Lopahin din „Livada de vişini” de A.P. Cehov, Tamerlan din „Tamerlan cel Mare” de Cr. Marlowe. A fost unul dintre cei mai căutaţi actori români de film, atât de către regizorii noştri, cât şi de către cei străini. Dintre remarcabilele sale creaţii cinematografice amintim seria cu ardelenii, în care l-a întruchipat pe John Brad.
A avut întâlniri importante cu regizorii Mircea Veroiu („Somnul insulei“, 1993, „Semnul şarpelui“, 1982, „Dincolo de pod“ şi „Între oglinzi paralele” - 1976) şi cu Dan Piţa („Dreptate în lanţuri“, 1984, „Bietul Ioanid“, 1980). Dintre numeroasele sale roluri, cele mai populare rămân Horea din filmul cu acelaşi nume, în regia lui Mircea Mureşan, sau ultima sa creaţie, Pantazi din „Craii de Curtea Veche“, în regia lui Mircea Veroiu, 1995. Voce in