Contribuabilii din Uniunea Europeana cheltuiesc, anual, aproape o jumatate de milion de euro pentru fiecare europarlamentar roman. Banii includ doar salariul, diurna, cheltuielile de transport, banii pentru consilierii parlamentari, suma forfetara, plus o alocatie consistenta pentru promovarea politica.
Contribuabilii din Uniunea Europeana platesc, anual, aproape o jumatate de milion de euro pentru fiecare europarlamentar roman - bani care includ doar salariul, diurna, cheltuielile de transport, sumele pentru consilierii parlamentari, suma forfetara, plus o alocatie consistenta pentru promovarea politica. O parte din acesti bani nu trec niciodata prin mana alesilor de la Strasbourg, iar unii trebuie justificat i cu acte. Dar, dupa ce si-a platit cazarea, chiar si cel mai cinstit dintre europarlamentari poate ramane, lunar, cu un venit de peste 9.000 de euro, „bani in mana“.
Alocatia poate fi mai mica in lunile in care se desfasoara activitati in circumscript ii. Sumele de care beneficiaza un europarlamentar au fost pana acum, practic, secrete - pentru ca nu cumva colegii din partid sa inceapa sa-si doreasca un astfel de post.
Teoretic, toate cheltuielile bugetare sunt pe site-ul Parlamentului European, dar, practic, ar fi aproape imposibil de identificat si contabilizat integral. Unul dintre cei alesi in noiembrie in legislativul de la Strasbourg spunea ca, pana nu a ajuns aici, nu a avut nici cea mai mica idee ce sume uriase va avea pe mana, pentru ca propriii sai colegi pastrau tacerea.
Salariu mic, alocatie dupa buget
Europarlamentarii romani primesc un salariu echivalent cu cel al deputatilor si senatorilor din propria lor tara, adica aproximativ 45 de milioane de lei vechi, adica putin peste 1.200 de euro. Aceasta regula ii dezavantajeaza pe romani - si, in general, pe cei din statele est-europene - intrucat cei