Cind Republica Moldova se da neutra, poti avea doua reactii: fie zimbesti si mergi inainte, fie devii melancolic si te opresti o clipa. De data asta e mai nimerita prima.
Pe la inceputul anilor ’90 se mai auzeau prin Romania voci care propuneau sa ne declaram neutralitatea. Adica, spuneau dumnealor, dupa ce ne-am ars atitia ani cu Pactul de la Varsovia, de ce sa ne mai frigem acum cu NATO? In plus, daca esti neutru, nu superi pe nimeni. Ba mai mult, esti bine cu toata lumea. Unde mai pui ca o si duci bine - uite, Elvetia! Prin 1998, cind dl Andrei Plesu devenise ministru de Externe si lansajul spre NATO parea ca mobilizeaza un consens national, inca mai existau asemenea isteti. Intrebat fiind de un jurnalist al timpului de ce ne repezim spre NATO si nu ne facem neutri (ce, nu e bine sa fim ca Elvetia?), fostul ministru de Externe a raspuns, pe cit de simpatic, pe atit de sugestiv, ca am fi ca un iepuras care alearga isteric prin jungla plina de pradatori infometati si ar striga „Eu sint neutru! Eu sint neutru!“. Ceea ce ai putea obtine inainte ca prima fiara sa te faca harcea-parcea in secunda a doua este o oarecare stupoare de o secunda a carnivorelor si nimic mai mult. Mi-am adus aminte de acest episod cind am citit ultima gaselnita a presedintelui Moldovei, dl Vladimir Voronin. Intr-un interviu acordat publicatiei rusesti „Kommersant“, presedintele Voronin spune ca, daca Moldova ar obtine o declaratie de neutralitate semnata de toate puterile, Rusia va presa Tiraspolul pentru a rezolva chestiunea Transnistriei in termenii stiutei legi privind statutul regiunii, adoptata la Chisinau in 2005. In acest sens, nu doar ca Moldova nu e interesata de NATO, ci ar fi dispusa sa se retraga si din GUAM.
Inaintea Summitului NATO de la Bucuresti, ca inaintea oricarui summit in care Alianta intentioneaza sa se extinda, Rusia face eforturi sa opreasca acest