Probabil ca multi dintre dumneavoastra ati mers la vot, la "Europarlamentare", in toamna anului trecut. Doar o mica parte a electoratului stie, probabil, care ar trebui sa fie rolul unui europarlamentar, ce ar trebui sa faca pentru statul pe care-l reprezinta, pentru electoratul partidului care l-a impins pe mari cai comunitari. O si mai mica parte, mai mult decat sigur, stie ce au facut in primele luni de munca europarlamentarii romani desemnati sa fie portdrapel, la Bruxelles, al noului stat comunitar Romania. Printr-o initiativa foarte interesanta a Institutului de Politici Publice toti romanii au acum ocazia de a afla ce si cat muncesc europarlamentarii romani. Surprizele, garantat, nu vor fi integrabile la categoria "placute".
Cei care au tendinta de a spune ca nu ii (mai) intereseaza ar trebui ca, inainte de a-si declara dezinteresul, sa-si lanseze lor insisi provocarea de a raspunde la doua intrebari : 1. Cu cat contribuie la remunerarea acestor europarlamentari? 2. Pe ce criterii cred ei ca stabileste statul roman "valoarea financiara" fiecarui cetatean platitor o viata de taxe si impozite catre bugetul public?
Din taxele si impozitele pe care le platesc catre bugetul de stat, o parte ajung, indirect, in buzunarul acestor 35 de europarlamentari. 17,5 milioane de euro reprezinta bugetul alocat anual celor 35. Ceea ce inseamna aproximativ 150.000 de lei lunar pe cap de europarlamentar, adica, mai bine de 41.000 de euro. Adica, pe zi, circa 5.000 de lei.
Haideti sa vedem, insa, cat primesc de la statul roman alte categorii de cetateni – e drept, oamenii acestia nu ne reprezinta niciunde in lume si nu-si etaleaza I.Q.-ul in fata nimanui. Doar ca, la fel ca si europarlamentarul roman, si "eurobolnavul" si "europensionarul" romani isi platesc de-o viata birurile catre stat.
In numele "eurobolnavului" a decis Ministerul Sanatatii, dupa al