Medicii vor verifica cum reţineţi diferite informaţii şi dacă aţi pierdut substanţe esenţiale din creier.
O depresie netratată, o loviturăputernică la cap sauconsumul cronic de alcoolpot duce la tulburări dememorie. De aceste probleme suferă, înspecial, persoanele trecute de 65 de ani,însă afecţiunile pot apărea şi la tineri,după accidente rutiere, din cauzastresului excesiv ori în urmaconsumului cronic de alcool. Astfel, opersoană care suferă de insomnie, arefrecvent lapsusuri şi probleme decoordonare ar trebui să apeleze la undoctor pentru a-şi verifica memoria.Un diagnostic exact poate fi pusîntr-un Centru de Memorie, aşa cumsunt cele de la Spitalul Elias şi Spitalul„Alexandru Obregia“, din Capitală.Astfel de centre speciale există şi laCluj, Iaşi, Braşov, Timişoara.
Simptome: lapsusurile şiproblemele de coordonare
Dana Veluda povesteşte că, în urmăcu trei luni, a venit pentru prima dată laun astfel de centru cu mama ei în vârstăde 85 de ani. „La început nu mi-am datseama ce boală are mama mea. Uita cuvintele,nu îşi mai lua medicamentele,nu ştia câţi bani are în portofel, dar ampus asta pe seama bătrâneţii. Amrealizat însă că are o problemă gravă desănătate când a început să cadă princasă şi am adus-o la Spitlalul Elias“,povesteşte femeia.
Horacio Oliveto, un bărbat în vârstăde 77 de ani, născut în Argentina, avenit singur la Centrul de Memorie dela Elias, după ce a căutat pe internet oclinică în care să poată fi îngrijit. „Ştiamde Institutul «Ana Aslan» şi aşa amvenit în România. Stă permanent oasistentă cu mine şi cred că mă costămai puţin decât în Canada, al căruicetăţean sunt“, povesteşte HoracioOliveto, care a suferit în urmă cu treiani un atac vascular cerebral. Dacă suntdescoperite devreme, tulburările dememorie pot fi ameliorate cu ajutorulşedinţelor de terapie, dar şi cu medicamentecare blochează pierderea