"Colier cu pandantivi din aur si cercei (2) torsadati din aur cu pietre semipretioase, sustrase din situl arheologic Cetatea Dacica de la Capalna (judetul Alba), in primavara anului 2002." Astfel suna un anunt, insotit de o fotografie, postat pe site-ul de Internet al Inspectoratului de Politie al Judetului Alba la categoria "obiecte urmarite". Autoritatile romane nu au reusit sa recupereze inca acest bun de patrimoniu, desi la un moment dat in cursul anului 2007 existau informatii cu privire la ofertarea tezaurului de la Capalna pe piata neagra la un pret de 35.000 de euro.
Actiunile distructive ale cautatorilor de comori asupra cetatii dacice din Muntii Sebesului arata faptul ca acestia nu s-au oprit doar la obiectivele din Muntii Orastiei, de unde au fost sustrase celebrele bratari din aur.
Cetatea de la Capalna este de multa vreme tinta "braconierilor" de bunuri de patrimoniu. Gropile ramase in urma acestora pot fi observate si aici, la fel ca si in zona celorlalte cetati dacice. Autoritatile s-au trezit tarziu, astfel incat recuperarea comorilor furate este acum destul de greu de realizat. La Capalna, activitatile hotilor de tezaure s-au completat cu indiferenta celor care ar trebui sa asigure paza cetatii, dar si punerea in valoare a monumentului istoric. Cu exceptia unei activitati de ecologizare, amenajare si marcare a traseului turistic ce duce la Cetate, finantata de Consiliul Judetean Alba, nu a mai existat nici o intentie de restaurare din partea institutiilor cu atributii in domeniu. Aceasta, desi cetatea dacica de la Capalna este inclusa in patrimoniul mondial UNESCO, alaturi de celelalte fortificatii din Muntii Orastiei.
Actiunea initiata de Consiliul Judetean Alba a constat in instalarea in zona a unor panouri turistice si de orientare in municipiul Sebes, pe drumul national de pe Valea Sebesului, in locurile de unde se face acce