Conducerile celor doua Camere ale Parlamentului vor lua luni in discutie, in sedinta comuna, scrisoarea Curtii Constitutionale care avertizeaza Legislativul ca nu a dat curs obligatiei constitutionale de a pune in acord unele legi cu deciziile Curtii.
Secretarul Camerei Deputatilor, Gelil Eserghep, ne-a declarat ca nemultumirile Curtii sunt legate de nesolutionarea pana acum a unor prevederi neconstitutionale incluse in legea de modificare a articolului 2 din Legea 249/2006 referitoare la statutul alesilor locali, lege prin care pune capat migratiei politice. Eserghep a afirmat ca decizia Curtii stabileste neretroactivitatea actului normativ pentru cei alesi inainte de data aplicarii legii.
"Curtea Constitutionala este consternata sa constate ca Parlamentul Romaniei nu a aflat nici in prezent ca, potrivit dispozitiilor articolului 147, alin. 4 din Constitutia Romaniei, revizuita in anul 2003, deciziile Curtii Constitutionale sunt general obligatorii, indiferent daca sunt pronuntate in cadrul controlului de constitutionalitate anterior promulgarii legilor ori asupra legilor sau a ordonantelor in vigoare, pe calea exceptiei de neconstitutionalitate, aceasta din urma fiind accesibila oricarei persoane fizice sau juridice, in conditiile legii", se arata in comunicatul Curtii. Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Ioan Oltean (PD-L), a declarat ca obligatia de a armoniza legislatia dupa ce anumite articole sau acte normative intregi au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala revin de fapt Guvernului, si nu Parlamentului. El a mai spus ca, dupa promulgare, orice senator sau deputat poate initia un act normativ pentru armonizarea legii respective cu decizia CCR. sefa Comisiei juridice a Senatului, Norica Nicolai, este de parere ca in acest caz CCR si-a depasit atributiile. Sergiu Andon considera ca este un bun exercitiu de