Digul Noianu-Chiscani, care a fost pe punctul de a ceda in timpul inundatiilor din primavara anului 2006, va intra, de miine, intr-un amplu program de consolidare. Investitia, in valoare de 10,54 milioane de lei (105,4 miliarde de lei vechi) este asigurata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, prin intermediul Directiei Apelor Buzau-Ialomita. Banii provin din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene si bugetul de stat. Cu ajutorul lor, digul se va suprainalta pe o lungime de 3.267 metri si va fi etanseizat cu un ecran format din palplanse din beton, pe o lungime de 3.142 m. Etanseizarea cu palplanse - grinzi de beton infipte la trei metri in pamint, pe axul longitudinal al digului - metoda folosita pentru prima data in zona noastra, ii va asigura lucrarii hidrotehnice o rezistenta superioara, dublindu-i sau chiar triplindu-i durata de viata.
Specialistii prezenti, ieri, la inaugurarea oficiala a lucrarilor, au declarat ca acesta ar trebui sa reziste cel putin 100 de ani, dupa ce va trece prin actuala reabilitare. La taierea panglicii santierului au participat secretarul de stat in Ministerul Mediului, Lucia Varga, prefectul brailean Mihaela Marcu, seful Sistemului de Gospodarire a Apelor Braila, Adrian Turiac si Mariana Tudor, directorul Directiei Apelor Buzau-Ialomita.
Proiectul tehnic a fost intocmit de firma bucuresteana "Aquaproiect", iar licitatia pentru desemnarea constructorului a fost adjudecata de firma "Conprif" SA Buzau. Aceasta a concurat cu alte patru societati din domeniul amenajarilor funciare. Nici o firma braileana nu si-a manifestat intentia de a obtine contractul.
Digul Noianu-Chiscani, continuat in aval cu digul Varsatura, apara cartierul Radu Negru din municipiul Braila si localitatile Chiscani, Varsatura si Lacu Sarat. De asemenea, lucrarea hidrotehnica constituie linia de aparare pentru trei kilometr