Scena politică de la Belgrad „se încălzeşte”, începând de ieri, pentru alegerile legislative anticipate. Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe documentul semnat de preşedintele Tadic, prin care dizolva Parlamentul, că formaţiunile politice au ieşit deja la rampă pentru a-şi anunţa posibilii aliaţi electorali şi, în mod special, partidele cu care nu vor să stabilească nicio legătură politică.
KOŞTUNIŢA ATACĂ CU ARGUMENTUL KOSOVO
Astfel, premierul demisionar Vojislav Koştuniţa, cel care a decis sâmbătă să dizolve alianţa cu Partidul Democratic (DS) al lui Tadic din cauza divergenţelor profunde privind apropierea de UE, a încercat, ieri, să-şi mobilizeze electoratul. Mizând din nou pe „cartea” Kosovo, el le-a cerut sârbilor să aleagă un guvern responsabil care va avea tăria să lupte pentru păstrarea provinciei, care va garanta dezvoltarea economică stabilă şi înfloritoare a ţării şi care va negocia cu UE după o poziţie de egalitate aderarea Serbiei la comunitatea „Celor 27”, informează „B92”. „Le-am spus cetăţenilor că mi-am pierdut încrederea în sinceritatea partenerilor din coaliţie, Partidul Democrat şi G17 Plus, de a continua lupta împotriva declaraţiei unilaterale de independenţă a provinciei noastre”, a spus Koştuniţa. „De aceea, am înapoiat mandatul poporului şi el este cel care va decide cui îi va acorda încrederea în a conduce statul şi politica naţională”, a conchis naţionalistul.
TADIC, „STRÂNS CU UŞA”
În paralel, liderul formaţiunii Noua Serbie (partid aliat cu DSS-ul lui Koştuniţa), Velimir Ilic a ieşit, de asemenea, la atac. Oficialul, care în cursa prezidenţială a deţinut numărul-cheie de procente pentru a-i departaja pe Tadic şi ultranaţionalistul Tomislav Nikolic, a declarat ferm că nu va intra în vreo coaliţie cu trei partide. Liga Social-Democraţilor din Voievodina (LSV), Partidul Liberal Democrat (LDP) şi G17 Plus sunt consid