Dupa al doilea razboi mondial, umorul popular a observat ca atunci cand stranutau americanii, europenii incepeau imediat sa tuseasca. Era un fel de a recunoaste cine dadea tonul in lume. N-a trecut mai mult de o jumatate de secol de atunci si suprematia americana ce parea sa tina, daca nu o vesnicie, cel putin vreme indelungata este acum pe cale sa fie dat la spate.
O informatie absolut anodina venita din provincia chineza Guangdong - de care putina lume a auzit vreodata - a si fost pusa sub lupa analistilor de la celebra banca americana Citigroup. Administratia provinciala a luat hotararea sa majoreze, in cursul acestui an, salariul mimim pe economie cu 13%. Nimic nou sub soare, doar ca vestea a inceput sa dea frisoane analistilor bancii, care au si intrevazut o crestere a salariului minim in intreaga economie chineza, in medie, cu 21 de procente. Ceea ce, spun ei, va da un impuls devastator inflatiei la scara planetara.
Ce anume i-a speriat atat de tare pe americani? Ei bine, de cateva decenii, piata lor a fost luata cu asalt de tot mai multe marfuri chinezesti cu preturi competitive, adica din cale-afara de mici, datorate in mare parte salariilor derizorii platite angajatilor sau, cum le place economistilor sa teoretizeze, datorita fortei de munca ieftine. Invazia produselor chinezesti le-a dat americanilor multe batai de cap.
Dar, le-a facut si o mare bucurie : preturile mici si foarte mici practicate de comerciantii chinezi le-au permis sa tina in frau inflatia, intr-o vreme cand economia americana nu se simtea prea bine. Acum, chinezii fac sa se volatilizeze si acest solid punct de sprijin al pietei americane, mult incercate in ultima vreme.
Rationamentul analistilor este urmatorul: scumpirea produselor chinezesti a inceput deja sa se produca si sa se resimta treptat pe piata. A fost vorba de consecintele cheltuielilo