Procesatorii şi producătorii de lapte se întâlnesc astăzi, la ora 17.00, pentru noi discuţii. Fermierii sunt nemulţumiţi că laptele pe care îl vând cu 80 de bani costă înzecit în magazine.
Rafturile magazinelor sunt pline de produse lactate al căror preţ este mai mare sau mai mic. La raft, preţul unui kilogram de brânză variază între 10 şi 16 lei, cel a unui kilogram de unt, între 20 şi 40 de lei, iar al unuia de smântână, între 8 şi 10 lei. Preţul unui litru de lapte porneşte la 3,5 lei şi poate ajunge şi chiar depăşi 4,7 lei.
„Procesatorii din Dolj cumpără laptele cu 0,7-0,8 lei/litrul“
În acest timp, fermierii, cei care duc greul cu îngrijirea animalelor, vând laptele nedegresat cu 2 sau 2,5 lei în piaţă. Procesatorii îl cumpără însă la preţuri mult mai mici. „Procesatorii din Dolj cumpără laptele cu 0,7-0,8 lei/litru. Iar dintr-un litru de lapte fac şi iaurt, şi unt, şi smântână“, a declarat Gheorghe Duţă, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Dolj, care a explicat că acesta este şi motivul pentru nu este rentabil pentru fermieri să crească animale, iar majoritatea fermelor au una sau două vaci. „În plus, peste o mie şi ceva de taurine matcă s-au vândut în ultima perioadă la preţuri foarte mici“, a adăugat Duţă.
„Mai bine îl dăm la porci“
Fermierii doljeni spun că mai bine dau laptele la porci decât să-l mai vândă la un preţ de nimic. „Şi 2 lei pe litrul de lapte este puţin pentru munca pe care o facem şi pentru mâncarea pe care o dăm animalelor. Anul trecut a fost secetă şi am cumpărat tărâţe de 4.000 de lei şi nu ştiu dacă ni-i recuperăm. Nu dăm la producători cu 0,6 lei, ca să-l vândă ei cu 1,5 lei, mai ales că ne dau banii la trei luni. Mai bine îl dăm la porci“, a spus Lia Ştiubei, producător. Afirmaţia este susţinută şi de alţi producători. „Nu-l ducem la procesatori, că e şi mai ieftin decât îl vindem în piaţă. Şi aşa