Analiştii spun că scăderile de ieri au fost determinate de evoluţiile de pe bursele externe. Evoluţia pieţelor internaţionale de capital şi-a pus din nou amprenta asupra cotaţiilor Analiştii spun că scăderile de ieri au fost determinate de evoluţiile de pe bursele externe.
Evoluţia pieţelor internaţionale de capital şi-a pus din nou amprenta asupra cotaţiilor acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Corecţiile s-au resimţit, în primul rând, în segmentul societăţilor de investiţii financiare (SIF).
Ultimele tranzacţii cu titlurile SIF au fost efectuate ieri, la preţuri cu 2,53% mai mici comparativ cu cele de miercuri. La închiderea şedinţei, acţiunile lichide aveau cotaţii cu 0,61% mai mici faţă de cele din ziua anterioară. În şedinţa de ieri, lichiditatea Bursei a scăzut cu 14,5% comparativ cu nivelul înregistrat miercuri, când tranzacţiile au totalizat 33,8 milioane de lei (9,1 milioane de euro).
SIF Oltenia, cel mai lichid emitent
Cel mai lichid emitent de pe BVB a fost SIF Oltenia, cu un rulaj de 6,3 milioane lei (1,7 milioane de euro), tranzacţiile cu acţiunile emitentului reprezentând 11% din rulajul total al bursei. Ultimul schimb cu titlurile SIF Oltenia a fost operat la 3,16 lei, în scădere cu 2,77%. "Pieţele internaţionale au scăzut după anunţul potrivit căruia fondul american de investiţii Carlyle a declarat că este în pragul falimentului.
Odată cu ele a coborât şi bursa de la Bucureşti, investitorii fiind foarte puternic influenţaţi de ştirile negative din afara României. Se pare că rezultatele financiare foarte bune ale unor emitenţi nu mai sunt luate în considerare. Oricum, lichiditatea a fost redusă, ceea ce arată că majoritatea investitorilor sunt prudenţi şi aşteaptă cotaţii mai mari pentru a intra la vânzare", a declarat agenţiei Mediafax Radu Ţăranu, trader la firma de bro