Dobânzile practicate de băncile româneşti vor scădea în următorii doi-trei ani, odată cu temperarea ritmului de creştere a inflaţiei, a afirmat astăzi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Decalajul dintre dobânzile practicate în România şi cele practicate de băncile europene va fi redus treptat în următorii ani, a explicat Isărescu, în cadrul unui seminar pe teme economice. De asemenea, guvernatorul consideră că România poate avea o creştere economică anuală de 5-6 la sută în următorii ani. Sursa: Andreea Tanase "Nu văd pentru următorii şapte ani, până la adoptarea euro, lipsa unui ingredient care să facă imposibilă o creştere economică de 5-6%, durabilă, însă văd pericolul populismului, văd riscurile unor greşeli economice majore”, a precizat Isărescu.
Creşterea economică a României a fost de 6 la sută anul trecut, în scădere cu 1,9 la sută faţă de anul precedent, iar produsul intern brut a fost de 404,7 miliarde de lei.
De la începutul acestui an, BNR a majorat, în trei rânduri, rata dobânzii de referinţă cu două puncte procentuale, la 9 la sută, astfel că băncile au operat mai multe creşteri de dobânzi.
Băncile vor ţinti agricultura
Guvernatorul BNR a apreciat că băncile româneşti vor fi nevoite să-şi orienteze ofertele către agricultură, deoarece restul pieţei a ajuns sau va ajunge în curând la un nivel de saturaţie.
"După ce au ajuns la saturaţie pe multinaţionale, vor ajunge la saturaţie şi la creditele de consum pentru populaţie. Probabil că împrumuturile imobiliare vor mai atrage finanţări pentru încă doi ani, însă în cele din urmă băncile vor ajunge şi la agricultură", a precizat Isărescu.
Estimarea pe termen lung a dobânzilor nu depăşea pragul de 4,6 la sută, în ţările care au adoptat moneda unică europeană, se arată într-un raport al Băncii Centrale Eu