Circa 44 de milioane de iranieni erau aşteptaţi ieri la urne pentru a-şi alege parlamentarii. Înfruntarea dintre „pasdaran” şi „turban” sau între aripa conservatoare, a Gardienilor Revoluţiei şi reformatorii apropiaţi fostului preşedinte Khatami s-a desfăşurat fără surprize. Corpul Gardienilor Revoluţiei (arma ideologică a regimului, controlat de preşedintele ultraradical Mahmud Ahmadinejad şi de ayatollah) a avut grijă să elimine în ultimele zile de pe liste nu mai puţin de 2000 de candidaţi reformişti. Au fost toleraţi doar reformiştii cei mai puţin cunoscuţi, dar figuri precum nepotul fostului ayatollah Khomeini au fost scoşi din cursă fără drept de apel. Afişele electorale au fost şi ele interzise, relatează Le Figaro. Prin urmare, este practic imposibil să câştige mai mult de 100 din cele 290 de locuri de parlamentar disponibile, potrivit Le Monde.
TEST CRUCIAL PENTRU AHMADINEJAD
Alegerile de ieri erau văzute de experţi ca o luptă între clanuri. Ahmadinejad a pierdut deja alegerile municipale, dar şi cele pentru Adunarea Experţilor. Miza scrutinului era proporţia de voturi pe care ar putea-o obţine conservatorii lui Ahmadinejad. Aceştia sunt în competiţie directă însă cu alte tabere conservatoare – conduse de fostul negociator-şef în dosarul nuclear, Ali Larijani, de primarul Teheranului, Mohammad Qalibaf sau de un fost şef al „gardienilor”, Mohsen Rezai. Cei trei sunt sprijinitori şi ei ai idealurilor Revoluţiei Islamice, dar se detaşează de Ahmadinejad prin pragmatismul lor (spre deosebire de populismul acestuia) şi prin faptul că nu doresc o relaţie mai paşnică cu Occidentul.
Dacă susţinerea pentru oamenii de aceeaşi inspiraţie ideologică precum preşedintele va fi consistentă, administraţia Ahmadinejad şi reformele islamice mai dure pe care acesta le doreşte vor căpăta legitimitatea populară, consideră analiştii. Şi totul va conta la prezi