Grădina Zoologică din Bucureşti nu se va închide, ci se vor lua măsuri până când va îndeplini standardele de confort stabilite de Uniunea Europeană, a declarat ministrul mediului, Attila Korodi.
Potrivit acestuia, îmbună- tăţirile vor fi făcute până la vară, când instituţia va putea obţine autorizaţia de mediu pentru cel puţin cinci ani. Prima măsură va fi efectuată în zona în care stau cei trei urşi, care nu au spaţiu suficient. Unul dintre aceştia va fi distribuit Rezervaţiei de urşi de la Zărneşti, iar ceilalţi doi, care vor rămâne la Bucureşti, vor beneficia de condiţii mai bune.
„După ce se termină tot ce înseamnă litigii, am dat asigurări că această Grădină Zoologică va beneficia şi de sprijinul Ministerului Mediului pentru costul proiectelor. Această locaţie este foarte importantă şi trebuie menţinută în condiţiile actuale. Admitem că proprietatea privată luată în timpul comunismului trebuie redată, dar pentru zonele care înseamnă spaţii verzi, parcuri sau grădini zoologice trebuie să avem şi alte soluţii“, a precizat Korodi. O suprafaţă din spatele Gră- dinii Zoologice a fost solicitată pentru retrocedare. Pentru aceasta, ministrul a propus găsirea altui teren sau a unor recompense financiare. În Băneasa, două din şase hectare sunt revendicate, precum şi spaţiul din comuna Chiajna, propus pentru construcţia noului parc zoologic.
Costuri: 1,5 milioane de europentru un hectar
Attila Korodi susţine că, în domeniul Grădinilor Zoologice, exista o lege care impunea standarde prea înalte, respectiv alocarea a cel puţin o mie de metri pătraţi pentru anumite specii, în condiţiile în care în Europa nu există o astfel de reglementare. Astfel, în toamna anului trecut a fost emis un ordin care reglementează acest sector, prin care a fost stabilit un standard mediu.
Directorul Grădinii Zoologice, Anca Oprea, a