Abatoarele, morile, fabricile de pâine, de lactate sau de conserve convenţionale pot deveni bio dacă respectă câteva reguli specifice. • Produsul zilei:Telemea maturată de oaie
Abatoarele, morile, fabricile de pâine, de lactate sau de conserve convenţionale pot deveni bio dacă respectă câteva reguli specifice.
Orice procesator care produce la ora actuală alimente cu chimicale poate scoate pe piaţă şi produse sănătoase, ecologice. Tot ce are de făcut este să respecte câteva reguli specifice sistemului ecologic, să completeze o fişă de înregistrare în sistem, pe care să o depună la Ministerul Agriculturii, şi să încheie un contract cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat.
REGULI. Potrivit Ameliei Răchită, reprezentantul CERES Certification România, procesatorul eco trebuie să asigure trasabilitate şi transparenţă, să nu se permită contaminarea produselor ecologice din cauza unei manipulări necorespunzătoare şi să aibă o evidenţă foarte bună a documentelor. Şi să înţeleagă că numai materia primă eco poate fi procesată în produse eco. Operatorul trebuie să deţină toate certificatele de la furnizorii de produse ecologice, avizele de însoţire a mărfii, protocoalele de procesare, jurnalul depozitului. Toate aceste înregistrări trebuie să facă referire la statutul ecologic al produsului. Cu excepţia materiei prime venite direct din câmp, doar produse ambalate şi etichetate corespunzător trebuie acceptate în procesarea eco.
O fabrică poate procesa atât ecologic, cât şi convenţional dacă asigură o bună separare a celor două categorii de produse din momentul preluării materiei prime, pe parcursul prelucrării, depozitării şi până în clipa vânzării. Cea mai bună separare este cea în spaţiu, care presupune existenţa depozitelor şi liniilor de procesare separate pentru eco şi convenţional. Însă separ