Lucrările de reconstruire a digului de pe malul stâng al Dunării, în zona Noianu-Chişcani, judeţul Brăila, încep astăzi. Pentru supraînălţarea şi consolidarea digului existent s-au Lucrările de reconstruire a digului de pe malul stâng al Dunării, în zona Noianu-Chişcani, judeţul Brăila, încep astăzi. Pentru supraînălţarea şi consolidarea digului existent s-au alocat aproximativ 10.600.000 de lei de la bugetul de stat şi din Fondul pentru Solidaritate al Uniunii Europene.
Noul dig va pune în siguranţă peste trei kilometri din DN 21, o cale ferată industrială, 600 ha de teren arabil, 41 ha de păşune şi alte 492 de ha de teren cu diverse întrebuinţări. "Lucrarea este o soluţie destul de scumpă, dar merită, pentru că apără jumătate din judeţul Brăila, iar o eventuală rupere a digului ar produce mari calamităţi. De aceea, specialiştii au ales soluţia palplanşelor din oţel special, astfel încât digul să fie apărat şi să nu existe riscul ruperii acestuia", a declarat, la Brăila, Lucia Varga, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului.
Reconstrucţia digului se realizează pe o lungime de 3.267 metri, prin etanşare cu palplanşe (elemente de construcţie din lemn, oţel sau beton, de forma unei grinzi cu lungime mare, folosite la executarea unor pereţi care susţin săpăturile sau sprijină malurile înalte). "Palplanşele vor fi bătute în corpul digului cu ajutorul unui utilaj special, prin vibraţii. Soluţia este sigură, fiindcă aceste elemente de construcţie vor fi un ecran de protecţie chiar dacă digul se va prăbuşi", a declarat directorul general de la Administraţia Naţională a Apelor Române, Direcţia Apelor Buzău-Ialomiţa, Mariana Tudor.
Proiectul cuprinde şi reîmpăduriri ale malurilor în zona Chişcani, astfel încât să se realizeze o perdea de protecţie împotriva vânturilor şi îngheţurilor. Recepţia finală a digului, potrivit autorităţilo