Piaţa valutară şi bursele externe au dictat evoluţia acţiunilor băncii austriece la BVB. La o lună de la debutul pe piaţa românească de capital, banca austriacă Erste Bank (EBS) se poate Piaţa valutară şi bursele externe au dictat evoluţia acţiunilor băncii austriece la BVB.
La o lună de la debutul pe piaţa românească de capital, banca austriacă Erste Bank (EBS) se poate lăuda cu un volum total de 202.764 de acţiuni transferate şi cu un rulaj de numai 28,47 milioane de lei. Justificată de perioada nefavorabilă traversată de Bursa de la Bucureşti, lichiditatea a întrecut şi cele mai pesimiste aşteptări ale analiştilor.
În timp ce la închiderea şedinţei de tranzacţionare de ieri de la BVB, Erste Bank înregistra un volum de 2.558 de acţiuni, pe bursa din Praga - volumul ajunsese la 7.000 de acţiuni, iar la Viena depăşise deja un milion de acţiuni. Astfel, lichiditatea nu s-a dovedit a fi punctul forte al băncii austriece pe piaţa românească, cel puţin în prima lună de tranzacţionare. "Lichiditatea s-a plasat sub cele mai pesimiste aşteptări.
În schimb, listarea rămâne un mesaj pozitiv pentru piaţa românească de capital, prin vizibilitatea oferită pe plan internaţional", consideră Adrian Lupşan, broker la Intercapital Invest. Nici cei aproximativ 6.500 de salariaţi BCR care deţin acţiuni Erste nu au optat pentru vânzarea acestora, mizând pe un potenţial de creştere a preţului în următoarea perioadă, susţine Lupşan.
Un emitent independent
De la lansarea la BVB, preţul acţiunilor Erste Bank a atins un minim de închidere de 133,6 lei/titlu (35,94 euro) în data de 11 martie şi un maxim de 145,2 lei/titlu (39,72 euro) la sfârşitul lunii februarie, când au fost raportate rezultatele financiare ale emitentului pentru 2007. Evoluţia acţiunilor la Bucureşti a demonstrat corelarea cu Viena, unde cursul a evoluat, în ultima l